Jura Impressa Z5

Jura-Z5

Tijdens een eerder gesprek met de adviseur van één van mijn hulpmiddelen wat mijn activiteit “koffiemachines” al eens ter sprake gekomen. Het was einde zomer 2022 dat hij me vroeg of ik dat nog deed. Dat was zeker het geval. Sterker nog, de werkzaamheden nemen met vlagen toe. Hij zou me laten weten wanneer hij weer een keer in de buurt zou zijn, om zijn machine te brengen. Naast een grondige schoonmaak, moest ook een probleem met kortsluiting worden verholpen.

Na een eerste inspectie constateerde ik lekkage op meerdere plekken. Door de lekkages was intern ook flink kalkaanslag ontstaan. Maar er viel me nog iets op: de steam boiler werd behoorlijk heet. Ik meette 130 graden. En toen deed ik ook nog een merkwaardige ontdekking. De houder van de boiler kan deze temperatuur niet verdragen. Onder de boiler was de uitstulping helemaal zwart. Het materiaal was zo bros dat de bout er doorheen kwam, waardoor de boiler niet meer wast zat. Na wat speurwerk, kwamen we erachter dat dit niet een op zich staand probleem was. Ik besloot navraag te doen bij Jura Nederland. Ik kreeg wel een reactie. Maar ze deden net alsof het probleem niet bestond. Ik wist genoeg.

Alles bij elkaar was dit een van de klussen die flink wat tijd heeft gekost. Maar de eigenaar had een Jura J5 van mij in bruikleen. Dus het gemis van de Z5 was minimaal. Daarnaast informeerde ik geregeld over de voortgang middels foto’s via WhatsApp.

Dus, een grondige schoonmaak, boilers vervangen vanwege lekkage bij de uitloop. enkele drukslangen vervangen, een constructie aangebracht vanwege het afbrokkelen (verbranden) van de bevestigingsplaat, Premium ringen in de zetgroep toch vervangen door standaard ringen vanwege te veel waterverlies, ventiel vervangen vanwege afgebroken topje waardoor o-ring miste. Daarnaast natuurlijk het standaard schoonmaakwerk van behuizing, zetgroep, koffie uitloop en maalwerk.

« van 8 »