Aankleedhulpmiddel

De vasteversie voor aan de muur.

Ik weet nog wel dat ik als kind probeerde om mijn onderbroek omhoog te trekken met het uiteinde van een kleerhanger in mijn mond. Maar al snel braken er stukjes plastic af. Ik had altijd wel hulp om heen. Maar toen ik echt zelfstandig ging wonen, wilde ik ook niet meer afhankelijk zijn van de thuiszorg die mij op vaste tijden de broek kwam aantrekken.

In samenwerking met Revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht, kwamen we op een eenvoudige oplossing, een “aankleedboom”. Met daarbij een mondhaak om de broek omhoog te trekken. Dit is nog altijd een van de meest belangrijke oplossingen voor mijn zelfstandigheid. Voor dagelijks gebruik heb ik een vaste opstelling aan de muur.

Aankleedhulp op zuignap & mondhaak
Aankleedhulp op zuignap & mondhaak

Later bedacht ik me dat ik ook een mobele versie moest hebben. Ik liet er eentje op een zuignap (van een glasdrager) monteren. Deze mobiele versie is inmiddels verbeterd door hem op een kunststof zuignap te bevestigen. Daarbij kunnen de onderdelen eenvoudig worden ingestoken en geborgd i.p.v. te schroeven. Ook was de zuignap het uitgangspunt om een washulp te realiseren. Iets waar ik een washand overheen kan schuiven. Voor het maken van de varianten en duplicaten zocht ik contact met een lokale metaalbewerker. Dat scheelt veel bureaucratische rompslomp en onnodig veel geld.