De kleine lettertjes

De laatste tijd heb ik steeds vaker hoofdpijn tijdens of na het werk. Last van mijn nek, schouders en vermoeide ogen. Geregeld pak ik de leesbril om de berichten op mijn smartphone te kunnen lezen. 

Volgens mij is de tijd echt aangebroken om hier wat aan te gaan doen. Maar ik zie het helemaal niet zitten om een bril te gaan dragen. Dat is in mijn geval helemaal niet praktisch. Ik trek vaak kleding over mijn hoofd aan of uit. Even de bril poetsen als het heeft geregend of wanneer deze beslaat als ik ergens naar binnen ga. Allemaal erg “onhandig”. Een alternatief zou lenzen kunnen zijn. Maar ook het in doen zal wat oefening vragen.

Vandaag besluit ik dan toch maar een bezoekje aan de opticien te brengen. Na een snelle meting was al snel duidelijk dat deze wat intensiever moest worden gedaan. Zo was ik na een uurtje klaar met de oogtest. Een kleine correctie voor veraf zou ervoor zorgen dat het zicht dichtbij ook een stukje beter zal worden. Maar ook voor deze afstand moest een aanpassing worden gedaan. Ik legde de expert uit waarom ik het dragen van een bril absoluut niet zag zitten. Dus vroeg of deze beide correcties in een lens zouden kunnen worden toegepast. Dat blijkt gelukkig wel het geval, multifocale lenzen.

Over een week zullen de lenzen klaar zijn. Dan zal ik moeten oefenen om de lenzen op de ogen aan te brengen. Nu dus een oplossing bedenken om te zorgen dat ik het oog open kan houden aangezien ik alleen met links bij mijn gezicht kan komen. Er zijn mensen die kun oog gewoon open kunnen houden bij het aanbrengen van de lens. Maar de meesten zullen daarvoor hun andere hand gebruiken, voor de hand liggend…